|
Receptek
Almás kekszHozzávalók:• 1 alma Elkészítés:Az almát apróra reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet és a zabpelyhet, s az egészet jó alaposan összegyúrjuk. A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk (a tészta hajlamos a letapadásra, így kicsit ügyeskedni kell), formákkal kiszaggatjuk. Sütőpapírra téve, előmelegített sütőben 150°C-on kb. 45 percig sütjük, amíg szép barna lesz. |
• Tojás
• Zöldségek
A teljesen száraz tojáshéjakat törd minél finomabb darabokra. Keverj egy keveset össze egy nyers tojással. Süsd ki só és olaj nélkül. Zöldségek is mehetnek bele.
• 2 tojás
• 1 ek. konzervkukorica
• 1/2 paradicsom
• 1 tk. szezámmag
• 1 tk. lenmag
• 1 tk. natúr! hántolt napraforgómag
• 1 ek. olivaolaj
• kevés reszelt sajt
Az olíva olajon fedővel lefedve, kis lángon megpároljuk a konzervkukoricát, az apróra vágott paradicsomot, a szezámmagot, lenmagot és napraforgót. Ha a paradicsom szétesett, és levet eresztett, akkor a sajttal felvert tojást ráöntjük, és nagy lángon "keményre" sütjük.
• 1/2 bögre tarhonya
• 1 dl tejföl
• 2-3 ek. gríz
• 1 alma
• 1/2 bögre mazsola
• 1 cs. őrölt fahéj
• kevés vaj
A mazsolát áztassd be vízbe, amíg meg nem szívja magát. Tedd fel főni a tarhonyát enyhén sós vízbe. Az alma húsát kockázd össze, és tedd bele a kivajazott tepsibe. Szórd meg a fahéjjal, majd egyenletesen szórd rá a leszűrt, kinyomkodott mazsolát. A leszűrt tarhonyát is tedd rá. A tejfölt keverd el a grízzel, majd öntsd rá. Az egészet tedd be a sütőbe kb. fél órára.
• 2 ek natúr joghurt
• 2 ek zabpehely
• 1 ek korpa
• 1 ek liszt
• 2 ek reszelt vagy tört dió
• 1 tk méz
Ezekből tésztát készítek,fél órát pihentetem majd kinyújtom, kb 3 mm-esre. Tetszőleges kis darabokat vágok-szaggatok belőle. Kis hőfokon inkább szárítom mint sütöm.
• 4 ek zabpehely
• 2-3 ek liszt-teljes kiörlésű is lehet
• 2 ek korpa
• 1 tojás
• 2 ek búzacsírát vagy darált diót
• 2 ek aprított vagy hántolt tökmagot
• 2 ek hántolt napraforgómagot
• 1 ek mézet
• kb fél almát reszelve
Zabpehelyből, lisztből, korpából és a tojásból tésztát készítünk, vékonyra nyújtjuk.
A búzacsírát vagy darált diót, tökmagot, napraforgómagot, mézet és a fél almát összedolgozunk, hogy valamelyest kenhető állagú legyen, almával lehet még lágyítani. A tészta egyik felére kenjük, ezt a masszát a másik felét pedig ráhajtjuk, langyos sütőben lassan inkább szárítjuk mint sütjük.
Melegen ceruza vastagságú csíkokra vágjuk, mert ha kihül nem lehet szépen darabolni.
Egy ilyen adag sokáig elég, papírzacskóban tárolható.
|